Oliën & vetten; een onmisbare voedingsstof
Vetten hebben lange tijd op de schopstoel gezeten, maar ten onrechte! Vetten zijn simpelweg belangrijk; we kunnen niet zonder deze onverzadigde vetzuren en de o zo belangrijke vitamine E. Voor de welbekende essentiële onverzadigde vetzuren omega 3 en 6
geldt zelfs dat ons lichaam ze niet zelf kan maken.
Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten. Er zijn drie verschillende vetzuren: verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde. Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke producten en zijn voor onze gezondheid niet goed. (let op het ezelsbruggetje Verzadigd = Verkeerd) . Onverzadigde vetzuren (let op het ezelsbruggetje Onverzadigd = Oké) zijn belangrijk voor onze gezondheid; de enkelvoudige komen voor in onder andere avocado's, olijven, koolzaden, olijven, pinda's, alle noten, met uitzondering van walnoten en de meervoudige vooral in vette vis, sesamzaad, lijnzaad, zonnebloem- en pompoenzaden, soja, tarwekiemen.
Zoals gezegd moeten we omega 3 (EPA en DHA, alfa-linoleenzuur) en 6 (linolzuur) uit onze voeding halen. krijgen. Dit kan prima met de Mattisson Omega 3-6-9 olie van bijvoorbeeld Mattisson, of met een goede lijnzaadolie, verkrijgbaar van o.a. Mattisson en Vitiv. Door hun vetzuursamenstelling zijn deze oliën alleen geschikt voor koud gebruik. Sprenkel het over je salade als dressing, roer het door de kwark of yoghurt, of roer een beetje door je smoothie. Niet geschikt voor verhitting!
geldt zelfs dat ons lichaam ze niet zelf kan maken.
Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten. Er zijn drie verschillende vetzuren: verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde. Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke producten en zijn voor onze gezondheid niet goed. (let op het ezelsbruggetje Verzadigd = Verkeerd) . Onverzadigde vetzuren (let op het ezelsbruggetje Onverzadigd = Oké) zijn belangrijk voor onze gezondheid; de enkelvoudige komen voor in onder andere avocado's, olijven, koolzaden, olijven, pinda's, alle noten, met uitzondering van walnoten en de meervoudige vooral in vette vis, sesamzaad, lijnzaad, zonnebloem- en pompoenzaden, soja, tarwekiemen.
Zoals gezegd moeten we omega 3 (EPA en DHA, alfa-linoleenzuur) en 6 (linolzuur) uit onze voeding halen. krijgen. Dit kan prima met de Mattisson Omega 3-6-9 olie van bijvoorbeeld Mattisson, of met een goede lijnzaadolie, verkrijgbaar van o.a. Mattisson en Vitiv. Door hun vetzuursamenstelling zijn deze oliën alleen geschikt voor koud gebruik. Sprenkel het over je salade als dressing, roer het door de kwark of yoghurt, of roer een beetje door je smoothie. Niet geschikt voor verhitting!
Kokosolie
De veelzijdigheid van kokosolie is bijna ongekend. Gebruik kokosolie om m te bakken, te wokken, te frituren, als "boter" op je boterham maar ook ....waardevol voor je gevoelige huid als huidcreme, uitermate geschikt om je eigen tandpasta mee te maken (gemengd met baking soda en een lekkere frisse essentiële olie), of je eigen deodorant. Verkrijgbaar in de varianten ontgeurd en extra vierge.
Ontgeurd
Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot. Door ontstane olie wordt behandeld met stoom zodat de specifieke kokosgeur verdwijnt.
Extra vierge
De extra vierge olie heeft nog zijn specifieke kokosgeur en kokossmaak en is reuze lekker als botervervanger op je boterham.
Ontgeurd
Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot. Door ontstane olie wordt behandeld met stoom zodat de specifieke kokosgeur verdwijnt.
Extra vierge
De extra vierge olie heeft nog zijn specifieke kokosgeur en kokossmaak en is reuze lekker als botervervanger op je boterham.
Je hebt vast wel eens gehoord van "Ghee"..... geklaarde boter. Ghee is een bakvet met een rijke nootachtige smaak. Het is te gebruiken in plaats van olie en eigenlijk kun je er alles in bakken. een ei, pannenkoeken, groente, vlees. Ghee bevat de vetzuren omega 3 en 9 in precies de juiste verhoudingen en bevat de vitamines A, D, E en K. Ghee heeft de goede eigenschappen van echte boter maar met een veel hogere
verbrandingtemperatuur...tot maar liefst 250 graden! Oftewel; geen zwarte pan, geen aangebakken boter...
verbrandingtemperatuur...tot maar liefst 250 graden! Oftewel; geen zwarte pan, geen aangebakken boter...